"Door onze medewerkers mede-eigenaar te maken zetten we echt de volgende stap"

Jack van den Heuvel en Theo van Rooij startten in 2009 hun bedrijf Stalufor – Concepten in Bouwbeslag. Vanuit hun gezamenlijke ervaring & visie op de markt en ondernemerschap hebben zij in 10 jaar tijd een bedrijf gebouwd dat toonaangevend is in Nederland in deze sector. De kracht van Stalufor bestaat uit diepgaande kennis over de producten, de aluminium gevelconcepten en de behoefte van de markt. De creativiteit om met die kennis oplossingen voor klanten te ontwikkelen zit in de hoofden & de handen van de medewerkers. Voor de toekomst van Stalufor is het daarom van essentieel belang om de goede mensen voor de lange termijn te binden. HKB adviseur Rob Kimpen interviewde Jack van den Heuvel over de manier waarop zij medewerkers binden en welke overwegingen ze daarbij hadden.

Vertel eens iets meer over jullie bedrijf.

“Stalufor is een leverancier van hang en sluitsystemen voor de aluminium gevelbouw. Wij zijn in Nederland één van de drie grootste onafhankelijke leveranciers. De sector aluminium gevelbouw is een geconcentreerde markt, met een beperkt aantal spelers. Iedereen kent iedereen bij wijze van spreken.”

Wat is jullie uitdaging op gebied van medewerkers binding?

“Onze diepgaande kennis bevindt zich vooral in de mensen die bij Stalufor werkzaam zijn. Ondanks dat Stalufor goed geautomatiseerd is met onder andere een unieke eigen databank Orgdata, blijft het vakmanschap ontzettend belangrijk. Daarmee kom je tot oplossingen waar onze klanten iets aan hebben.”

De specialisten van Stalufor zijn gewild bij concurrenten en klanten. ”Die rammelen regelmatig aan de deur bij onze jongens. We willen graag dat onze medewerkers loyaal zijn, en voor die loyaliteit willen we ook graag iets terug doen. De afgelopen jaren hebben we ons daar natuurlijk al steeds voor ingezet met uitdagende functies en ontwikkelingsmogelijkheden, maar afgelopen jaar hebben we een vervolgstap gezet.“

Wat hebben jullie dit jaar voor medewerkers gedaan?

“Wij zijn ongeveer drie jaar geleden daadwerkelijk begonnen met het verbinden van cruciaal belangrijk personeel aan ons bedrijf. Dit wilden we doen op een duurzame manier. We wilden effect op de lange termijn en geen korte prikkel in de vorm van een bonus of dergelijke. Geld is tenslotte betrekkelijk voor werknemers en bonussen hebben slechts positief effect voor een korte termijn. Wij wilden op een verantwoorde manier een wezenlijke stap zetten voor de langere termijn. Rode draad voor ons om een fundament te leggen onder een gezond en goed lopend bedrijf.”

Jack en Theo zijn begonnen met het uitgeven van aandelen aan enkele mensen die verbonden moesten blijven aan Stalufor. In samenspraak met Rob Bierens is gekozen voor een STAK constructie (Stichting Administratiekantoor): concreet geef je dan géén aandelen, maar certificaten die recht geven op de winst in de onderneming waarvoor ze werken. Je kunt op die manier stemrecht in de algemene vergadering van aandeelhouders loskoppelen van het recht op dividenduitkering. Het biedt tevens de mogelijkheid om de voorwaarden waaronder de certificaten worden uitgegeven, te bepalen. Dit jaar geven we een aantal medewerkers de mogelijkheid om op die manier ook mede-eigenaar te worden van Stalufor.

Is dat geen kostbare aangelegenheid voor jullie medewerkers?

Bij Stalufor worden de certificaten uitgekeerd in de vorm van bonussen zodat werknemers niet rechtstreeks hoeven te betalen voor de aandelen. “Je kunt het vergelijken met handelen met een gesloten beurs. Het is een mooie manier van werken, omdat de overweging om aandelen daadwerkelijk te moeten kopen best een grote stap kan zijn voor mensen. Het moment dat we certificaten uitdelen, gieten we dat ook in een bepaald ritueel dat gevierd mag worden. Een belangrijk moment waarin gezamenlijk engagement in het bedrijf concreet vorm krijgt.”

“Het is ook prettig dat je zelf bepaalde voorwaarden kunt stellen bij de uitgifte. Wij kiezen er bijvoorbeeld voor dat mensen zich voor 10 jaar aan het bedrijf verbinden. Als mensen toch besluiten om vroeger weg te gaan bij ons, dan heeft dit effect op de waarde van de aandelen.”

Wat is jouw advies voor ondernemers die ook een dergelijke stap overwegen?

“Als een ondernemer overweegt om te werken met deze vorm van werknemersparticipatie, is het aan te raden om je goed te laten informeren en voor te bereiden. Dit is geen traject dat je in een paar maanden doorloopt. Hou ook rekening met aanpassingen in je bedrijf. Het gaat namelijk niet alleen om het financiële aspect voor medewerkers. Je dient ook rekening te houden met andere aanpassingen, vooral in de overlegstructuur. In samenspraak met HKB zijn wij gekomen tot deze, gepaste vorm voor het bedrijf, die mij als directeur ook ontzettend geruststelt in het gezonde voortbestaan van mijn bedrijf.
En misschien vergeet ik nog wel het allerbelangrijkste: Als ondernemer ben ik er zelf van overtuigd dat mensen, die belangrijk zijn en zorgen dat het bedrijf groeit, beloond moeten worden. Als je dat niet doet loop je zeker het risico dat mensen uiteindelijk toch een ander pad gaan kiezen. Het bedrijf verliest dan goede mensen met negatieve effecten op groei tot gevolg en dus ook waarde.”

Goed personeel is schaars. Wat moet je doen om jouw beste mensen te houden en voor lange termijn te binden?

We zien dat er steeds meer aan talentvolle medewerkers wordt getrokken en dat het steeds moeilijker wordt om ze voor de lange termijn te behouden. Tegelijkertijd willen we dat ze zich, samen met ons bedrijf, door ontwikkelen en doorgroeien.

Wat kan jij daarin als ondernemer betekenen? Hoe hou jij je mensen aan boord? Heb je bijvoorbeeld weleens gedacht aan medewerkersparticipatie binnen jouw bedrijf?

Op 26 november ’19 organiseren wij het HKB Ondernemerscafé: ‘Binden – Boeien – Belonen’. Gezamenlijk onderzoeken we de voordelen, de problemen & de beste oplossingen voor jouw bedrijf. Dit doen we onder leiding van onze gastsprekers Pascale Nieuwland (auteur ‘Iedereen aandeelhouder’) & Jack van den Heuvel (ondernemer Stalufor BV) met hun ervaringen uit de praktijk & een workshop.